Senaste nytt
Här hittar du våra senaste nyheter. Har du några frågor är du välkommen att kontakta oss här!
-
Maria är utsedd till årets IKF:are!
Maria Bjerneby Häll är sedan några år ordförande i IKF Falun. Hon leder verksamheten med entusiasm och stort engagemang. Varje tisdag, året runt, träffas man och tränar svenska, får hjälp med läxor, sjunger och dansar och pratar om det som är angeläget.
Elsy Hedlund överraskade Maria med ett diplom, en akvarell och en fin frukostmugg. Styrelsens motivering lyder: Vi vill utnämna dig till årets IKF:are för ditt enastående engagemang för kvinnor i Falun, du gör stor skillnad för så många! -
Ekonomiutbildning för kassörer
En viktig roll i föreningarnas styrelser är att vara kassör. IKF arbetar för att underlätta och utbilda för olika roller och händelser som ordförande, kassör och hur man genomför ett årsmöte på ett korrekt sätt. Under två dagar i november var det dags för utbildning i bokföring, bokslut, resultatrapporter och deklarationer. 13 lokalföreningar deltog samt 7 personer ur förbundsstyrelsen. Det är viktigt att ha grundläggande ekonomikunskaper som styrelsemedlem. Två intensiva dagar, teori varvat med praktik och arbete i ett datorprogram där man snabbt ser resultaten. Baftije Mehmedi lotsade deltagarna med orubbligt lugn genom utbildningen och IKF:s ordförande, Elsy Hedlund, assisterade med sina gedigna kunskaper. Deltagarna var mycket nöjda och hade fått både lust och mod för att fortsätta som kassörer.
Annika Nyström
-
Sammanfattning av ordförandekonferensen 19-20 okt 2024
Vi var 21 representanter från 14 lokalföreningar som deltog vid en efterlängtad ordförandekonferens på Radison Blu Arlanda.
Lördagens första pass innebar presentation av nuläget i föreningarna samt att alla fick i uppdrag att skriva ner utmaningar för framtiden. Detta kommer vara ett bra underlag för förbundsstyrelsen att jobba vidare med. En röd tråd bland utmaningarna är avsaknad av stöd i form av medel från respektive kommun. Våra lokalföreningar lägger ner mycket tid på att fånga upp de kvinnor som står längst från arbetsmarknaden och som har svårt att hitta en plattform i samhället.
Temat för lördagen var diskussioner och grupparbete om ”Trygghet & säkerhet” som var ett mycket uppskattat ämne med tanke på hur det ser ut i dagens Sverige och övriga världen. Vi fortsatte med ”Agenda 2030” med inriktning på klimatet och vad vi som enskilda kan bidra till. I dag arbetar ett flertal av lokalföreningarna med något av målen inom Agenda 2030.
Söndagen ägnades åt lokalföreningarnas stadgar med en genomgång av Malmö IKF´s omarbetade antagna stadgar från senaste årsmötet mars 2024. Under genomgången hade vi öppna diskussioner om händelser som är nödvändiga att ha nedskrivet i stadgarna och som ligger till grund för hur styrelsen och medlemmarna har att förhålla sig till. Många av deltagarna insåg att det är viktigt att styrelsen tittar över föreningsstadgarna eftersom det är det dokument som styrelsen och medlemmarna kan känna sig trygga med.
-
Nordic Civ
Framtidskonferens för civilsamhället i Norden
Nordic civs nätverksmöte i Malmö, 11 September 2024.
Denna gång genomfördes mötet i form av en konferens om civilsamhällets roll för att uppnå Vision 2030. Konferensen tog utgångspunkt i nätverkets skrift ”Lärdomar och perspektiv från civilsamhället i Norden”, som arbetats fram under våren. Framtidskonferensen var öppen för både nätverksmedlemmar och representanter från andra civilsamhällesorganisationer i Norden, totalt deltog ca 100 personer från samtliga nordiska länder.
Vision 2030 har tre huvudområden; ett grönt Norden, ett konkurrenskraftigt Norden samt ett socialt hållbart Norden, IKF har deltagit i arbetet med att presentera underlag och synpunkter till ministerrådet inom området ett socialt hållbart Norden.
Josefin Carlring, koordinator för nätverket Nordic civ, Föreningen Norden, hälsade välkommen och presenterade publikationen ”Lärdomar och perspektiv från civilsamhället i Norden”, som refererar till perioden 2021 – 2024. I skriften lyfts civilsamhällets roll och värde i samhällsutvecklingen i Norden fram, samt nätverkets arbete och medlemmarnas röster.
Konferensen genomfördes med Karolina Lundahl, Framtidsakademin, som moderator och under hennes ledning involverades samtliga deltagare i olika frågeställningar. Många av de ”grupparbeten” som genomfördes gav mersmak och kommer att göra avtryck i IKF:s kommande möten och arbeten.
Under förmiddagen genomfördes en paneldebatt om de lärdomar man fått genom nätverkets arbete, deltog gjorde
Malin Lindberg, forskare inom social innovation
Patrik Schröder, Fremia
Hanna Bökmark, Nordiska ministerrådet
Milla Järvelin, Nordens fackliga samorganisationer.
Under eftermiddagen kunde man välja ett av tre parallella workshops, jag deltog i ”Framtiden för ett grönt Norden”, det var både intressant och givande.
Det som gjorde starkast intryck på mig och som jag kommer att bära med mig framåt var Malin Lindbergs presentation av sin forskning under rubriken ”Civilsamhällets innovativa insatser i nordisk samhällsutveckling”. Hon beskrev den historiska utvecklingen och hur många saker som idag tycks självklara och offentliga är ett resultat av civilsamhällets insatser och påverkan som hemtjänst, barnavårdscentraler, färdtjänst, kvinnojourer, stödlinjer (BRIS), Fritidsbanken, m fl. Hennes presentation gav mig substans i det en isländsk minister sa vid Nordiska ministerrådets möte i Helsingfors 2022, ”civilsamhället ska vara den spark i röven på politiker som driver samhällsutvecklingen framåt”!
Nordic civ upphör i sin nuvarande form vid kommande årsskifte och vad som kommer i framtiden är inte känt i skrivande stund, dock har Nordiska ministerrådet aviserat att man vill arbeta mer sektoriellt.
Jag reste hem från Malmö efter en intensiv och intressant dag.
Annika Nyström, IKF
-
Nyheter från Förbundsstyrelsen
Nyheter från Förbundsstyrelsen
Styrelsen för Internationella Kvinnoförbundet har haft höstens första planerings/styrelsemöte
Vi har diskuterat på vilket sätt vi kan bistå våra lokalföreningar att utvecklas.
Vi kom fram till att erbjuda:
Ordförandekonferens
Under höstens ordförandekonferens 19-20 okt 2024, Radisson BLU Arlanda, tränar vi på hur man förbereder och leder ett årsmöte med utgångpunkt från lokalförenings stadgar.Vi har beslutat att även diskutera ”Hållbar utveckling” och ”Trygghet och Säkerhet” som föreslås som ämnen för studiecirklar i lokalföreningarna där förbundet kan lämna ett visst finansiellt stöd.
Ekonomiutbildning
Grundläggande ekonomiutbildning 23-24 nov 2024 Radisson BLU Arlanda, både teori och praktisk bokföring.Baftije Mehmedi
Målgruppen är den som ansvarar för ekonomin i respektive lokalförening och förbundsstyrelsen. -
Val till EU
IKF uppmanar alla lokalföreningar att informera sina medlemmar om valet till EU som sker 9 juni 2024! Det kan ske på många olika sätt; bjuda in politiska partier som presenterar sina valplattformar, bjuda in olika företrädare för olika samhällsfunktioner och få deras bild av EU och vikten av att delta i valet, kanske finns det lokala arrangemang man kan uppmuntra till att delta i, studiecirklar, osv. Förutsättningarna varierar beroende på vilken kommun man verkar i – men alla kan och bör ta till sig information och delta!
Sveriges Kvinnoorganisationer, SKO, som IKF är en del av, driver just nu ett projekt med Mira Palme som projektledare. Under våren är EU-valet i fokus och snart finns det en folder och en film som informerar på olika språk. Integrationsnätverket runt Mira tycker att några frågor är extra viktiga att lyfta fram och bevaka, IKF instämmer. Dessa frågor kan vara en bra utgångspunkt för samtal om EU-valet.
• Kvinnor har egna asylskäl som måste beaktas och bevakas i asylprocessen.
• Fredsfrågan
• Klimatet
• Brottsligheten och den brist på trygghet som många, inte minst kvinnor, upplever.
• Jämställdhet, tyvärr är det alltför tyst i våra medier om denna viktiga fråga.
Annika/Iva
-
Möte med Paulina Brandberg i Stockholm
KF fick en inbjudan att tillsammans med nio andra organisationer träffa jämställdhets- och vise arbetsmarknadsministern Paulina Brandberg 2 maj i Stockholm. Samtliga organisationer fick i enrum träffa Paulina Brandberg under 5 minuter och beskriva sin verksamhet och vad man tycker är viktigt. IKF betonade vikten av att kvinnor har en egen ekonomi, utan en egen ekonomi är man inte fri, en annan viktig fråga är jämställda pensioner. Det krävs arbetsmarknadsåtgärder som når utlandsfödda kvinnor, de är idag den grupp som står allra längst från arbetsmarknaden jämfört med alla andra grupper. Dessa kvinnor är både mammor och släktingar till många barn och det är viktigt att dom är goda förebilder med god förankring i samhället. Under mötet fick de inbjudna organisationerna möjlighet att tala med statssekreteraren Martin Andreasson, medarbetare i Arbetsmarkndasdepartementet och övriga inbjudna gäster, en viktig och värdefull dag!
IKF Presenterades av Elsy Hedlund, ordförande och Annika Nyström styrelseledamot.
-
IKF och Nordic Civ
IKF ingår i det nordiska nätverket Nordic Civ som har till uppgift att delta i Nordiska Ministerrådets arbete med att arbeta fram en handlingsplan för ”Vision 2030” för perioden 2025-2027. Detta är IKF:s bidrag: Framtidens mötesplatser ska präglas av trygghet
Demokrati – Trygghet kan vara så mycket och grundläggande är demokratin. Utan demokrati kan samhällen utvecklas i vilken riktning som helst.
Ekonomi – En trygg ekonomi är för kvinnor en betydande jämställdhetsfaktor.
• Lika löner för kvinnor och män
• Lika pensioner för kvinnor och män
• Lika möjligheter för alla att vara självförsörjande genom eget arbete
• Kunskaper i familjerätt är av stor betydelse för egen ekonomi och jämställdhet.Klimat – klimatet är avgörande för en hållbar framtid, för mänskligheten, naturen och för fred.
• Minska konsumtion av förbrukningsvaror, speciellt textilier.
• Återbruka mera
• Välja klimatsmarta transportmedel
• Uppmuntra lokal livsmedelsproduktionSociala medier/digitalisering
• Ska vara tillgängliga för alla grupper i samhället.
• En utökad användning av digitala möten och konferenser som gynnar allas delaktighet för demokratin, ekonomin och klimatet.
• Beivra missbruk av sociala medier för att värna om tryggheten. -
IKF Ukraina
Under sommaren 2022 informerade MUCF att det var möjligt att ansöka om medel för insatser riktade till kvinnor från Ukraina, både för redan ideellt genomförda och för planerade insatser från april 2022 fram till årets slut. Ordförande för IKF frågade samtliga lokala IKF-föreningar om att delta i ett planerat projekt ”IKF Ukraina”. Föreningarna i Borlänge, Kinda, Malmö, Motala och Strängnäs ingår nu i projektet som ägs av förbundet IKF.
Exempel på aktiviteter för ukrainska kvinnor är språkcafé, studiecirklar, studiebesök, föreläsningar, kulturevenemang, studieresor, må-bra aktiviteter, mötesplatser med föreningarnas ordinarie medlemmar m m.
IKF anordnar olika mötesplatser för kunskapsspridning mellan, och till de lokala föreningarna.
-
IKF i Helsingfors
IKF ingår i Nordic Civ, ett nätverk med ca 40 nordiska organisationer från civilsamhället. 31oktober – 2 november träffades nätverket i Helsingfors i samband med det Nordiska Ministerrådet. Syftet var att diskutera ”Vår Vision 2030”, ett grönt, ett konkurrenskraftigt och ett socialt hållbart Norden och de synpunkter Nordic Civ har på den halvtidsutvärdering som just genomförts. I samtalen deltog Jonas Wendel, tf generalsekreterare för Nordiska Ministerrådet, Nordiska Expertgruppen för hållbar utveckling och samordningsministrar från samtliga nordiska länder samt de autonoma medlemmarna, Grönland, Färöarna och Åland.
I det nordiska toppmötet som vi hade möjlighet att följa från åskådarplats, deltog statsministrar och regeringsledare med undantag för Danmark som inte kunde närvara då stortingsvalet pågick samtidigt.
Nordic Civ hade flera möjligheter att diskutera strategier och det framtida arbetet i nätverket.
Avslutningsvis vill jag citera en isländsk minister som sa ”civilsamhällets organisationer ska vara den kraft som tvingar politiken framåt!”
Annika Nyström
-
IKF fördömer det som händer vid svenska gränser
IKF fördömer det som händer vid svenska gränser I veckor har den ukrainska befolkningen levt i oavbruten sorg och skräck.
-
Slutsatser skriva, antagna och besvarade
Slutsatserna innehåller för första gången formuleringar om kopplingarna mellan klimatförändringar, jämställdhet och kvinnors rättigheter.
-
Uttalande om krisen i Ukraina
Uttalandet antaget av årsmötet för Internationella Kvinnoföreningen i Borlänge.
-
Det ukrainska civilsamhället behöver Nordens stöd
Nordic Civ fördömer Rysslands invasion av Ukraina och uppmanar till ett riktat stöd till våra ukrainska kollegor i civilsamhället, och det ukrainska folket.
-
Nordic Civ
Nytt och ett mer användarvänligt namn för Nordiska Ministerrådets Samhällsnätverk har skapats vid det senaste digitala mötet den 26 januari.
-
IKF Nyhetesbrev för December 2021
Nyttiga nyheter från IKF:s olika medlemsföreningar. Läs nyhetsbrevet i sin helhet genom att ladda ner det via knappen nedan.