Möte med Nordiska Ministerrådet

IKF är en av sex svenska organisationer som ingår i nätverket. Totalt är det ca 30 organisationer som deltar från alla länder runt om i Norden. Den svenska tankesmedjan Global Utmaning koordinerar nätverket. Bakgrunden är att Nordiska ministerrådet vill ha synpunkter och kunskaper från civilsamhället i sitt arbete med hur Norden ska utvecklas, (vision 2030).

Hittills har det genomförts tre aktiviteter; två digitala träffar där den första var en presentation av Nordiska Ministerrådet. Den andra, en möjlighet att presentera sin organisation för varandra och i mindre grupper lära känna varandra och de frågor man tycker är särskilt angelägna. Den tredje aktiviteten, en fysisk träff i Köpenhamn i början av november.

Ulla Herbert berättar från Köpenhamnsträffen:
Jag hade förmånen att representera Internationella Kvinnoförbundet på Nordiska Ministerrådets konferens i Köpenhamn i november. 

Vi är som sagt en av 40 medlemsföreningar som deltar i Nordiska civilsamhällsnätverkets arbete för en hållbar region.

Vi hade förmånen att få lyssna till flera ministrar från de Nordiska länderna. De talade om Vision 2030 vars mål är att Norden ska bli världens mest hållbara och integrerade region.

Programmet innehöll också trevliga övningar för att vi skulle lära känna varandra.

Vi hade bland annat workshops där vi fick finna svar på frågor kring integration och hållbarhet.

Ministerrådet ville höra civilsamhällets synpunkter kring dessa ämnen. Vi har många olika röster. Alla ska kunna påverka och då är dialogen är viktig.

Tillsammans kan vi arbeta för att skapa förändringar med en gemensam stark röst från hela Norden.

IKF kommer att bidra med goda kunskaper om hur kvinnornas situation kan förbättras.

I början av december hölls ett digitalt möte mellan IKF och Joel Ahlgren från Global Utmaning där syftet var att lära känna varandra och hur IKF tycker arbetet i nätverket kan organiseras. Med så många deltagare måste man hitta arbetsformer som är effektiva. 

IKF framhöll följande frågor som extra angelägna: 

• Utlandsfödda kvinnors situation och då i synnerhet kvinnor som inte finns på arbetsmarknaden och därav inte är inkluderade i svenskt samhällsliv. 
• Kvinnors rätt till rättvisa pensioner

• Den övergripande klimatfrågan

Nästa digitala träff är bokad till 26 januari, däefter börjar det faktiska arbetet. Det ska bli spännande och vi hoppas att de kunskaper och erfarenheter som IKF har ska komma till nytta.

Annika Nyström


Niclas Norén

Swedish Art Director based in Mariefred, Sweden. I’m helping business and organizations with their visual identity like logos, graphic profile manuals and artdirection for ads, printing and SoMe.

https://www.adtrain.se
Föregående
Föregående

Nordic Civ – nytt och användarvänligt namn

Nästa
Nästa

Utbildning i Luleå