Slutredovisning för IKF Ukraina

Bidragets användning

Internationella kvinnoförbundet har som projektägare, tillsammans med fem lokalföreningar i Malmö, Motala, Kinda, Strängnäs och Borlänge, genomfört en rad aktiviteter i enlighet med projektansökan för ukrainska flyktingar, främst kvinnor. Aktiviteterna kan delas in i språkinlärning, arbetsmarknads- och studieinformation, kulturella aktiviteter, studiebesök/studieresor, personlig utveckling samt hälsofrämjande aktiviteter. Samtliga lokalföreningar har samverkat med andra lokala aktörer som studieförbund och andra ideella organisationer och bidraget har genom detta kunnat optimeras. De lokala föreningarna har medverkat i praktiska frågor som flytt från förläggning till egna lägenheter, insamling av möbler, husgeråd och kläder. Stöd i vardagen med vård- och myndighetskontakter. Olika sociala mötesplatser; julfester, ukrainska fester, språkcaféer, etc. Mycket tid har ägnats åt förberedelser för ett arbetsliv i Sverige, studie- och yrkesvägledning, hjälp att upprätta CV, studiebesök i företag och offentliga verksamheter. Kulturaktiviteter som kurser i måleri, konsert- och teaterbesök samt andra skapande verksamheter. Studieresor för att lära känna sitt närområde, träffa andra ukrainska flyktingar, Stockholmsresor med besök i riksdagen och information om hur den svenska demokratin fungerar. Exempel på fysiska aktiviteter är Yoga, promenader och avslappningsstunder. Tid för avkoppling och reflektion genom fotvård, binda julkransar och samtal. Bidraget har bidragit till att målgruppen blivit synlig i projektets lokalsamhällen, vilket har underlättat etableringen. Många vänskapsband har knutits.

Bidragets betydelse
Bidraget har haft mycket stor betydelse, för projektägaren Internationella kvinnoförbundet, för de lokalföreningar som deltagit, för de lokalsamhällen där aktiviteterna pågått och inte minst för de ukrainska flyktingarna! Internationella kvinnoförbundet har, som projektägare, kunnat konstatera att det finns stor beredskap i lokalföreningarna att snabbt etablera verksamheter för en specifik målgrupp, att engagera lokalsamhället, både andra organisationer och medborgare för ett gemensamt mål. De lokalföreningar som deltagit har, med hjälp av det ekonomiska bidraget, kunnat göra mycket av det man alltid vill men av ekonomiska skäl inte tidigare kunnat genomföra. Nya samverkansformer har etablerats som gett ett mervärde och som kan användas igen. Arbetet har synliggjorts i press, radio, TV och i olika sociala medier, uppmärksamhet som är så viktig för att belysa det arbete de ideella civilsamhällsorganisationerna gör. Vad projektet betytt för deltagarna finns i olika utvärderingar, i samtal, i sorgen över att projektet tar slut. Många har kommit närmare arbetsmarknaden, många har fått arbeten och/eller påbörjat studier. Tillvaron har under projekttiden varit roligare och mindre ångestfyllt.

Övriga kommentarer
Det framgår klart och tydligt vilken styrka, kunskap och kapacitet som finns i de fem lokalföreningar som deltagit i projektet. De har visat på stor flexibilitet, att på mycket kort tid anordna utbildningar och aktiviteter för en grupp, främst kvinnor i stort behov av kontakter och dagliga verksamheter. Vidare har de etablerat samarbetsformer med många andra lokala aktörer och med befolkningen på de platser de finns. Denna förmåga att snabbt anpassa sig till förändringar i samhället, är något som MUCF bör notera och lyfta fram. Kvinnoperspektivet är viktigt, inte mins då majoriteten av flyktingar från Ukraina är kvinnor, ofta ensamstående med ett eller flera barn. De aktiviteter som genomförts har upplevts som både motiverande och viktiga. Efterfrågan om en fortsättning är enormt stor!


Niclas Norén

Swedish Art Director based in Mariefred, Sweden. I’m helping business and organizations with their visual identity like logos, graphic profile manuals and artdirection for ads, printing and SoMe.

https://www.adtrain.se
Föregående
Föregående

Årets IKF:are 2022 samt 2023 utsedda

Nästa
Nästa

Nordic Civ – nytt och användarvänligt namn